Gesten gør det umulige: Lokal finansiering redder byens butik

Tilbage til nyheder

26. juni 2024

Der blæste en vældig vind den dag ude fra vest! Ikke desto mindre var stort set hele byen mødt op for at indvie deres nye butik.

Byen hedder Gesten og ligger i Sydjylland tæt på Kolding og har små 1.000 indbyggere. Baggrunden er en lukningstruet lokal butik, et fænomen som ses i mange landregioner.

Lukningen af den lokale dagligvarebutik har som regel omfattende og dybtgående konsekvenser, og faldende ejendomsværdier er kun en af dem. I den lille by Gesten skulle det være anderledes.

Borgerne besluttede sig for selv at finansiere en ny butik til deres købmand. Efter en fem år lang proces, 3,5 millioner indsamlede kroner og mange møder i den lokale sportshal er butikken nu en fysisk realitet.

Bygningen er opført, og der er rejsegilde i byen. Ingen kan huske, hvornår så mange sidst har været samlet; det endda i silende regnvejr.

Tænk, at en ny butik kan vække så mange følelser hos mennesker, men det kan den. Se selv med her.

Begge er eksempler på den rolle, som den lokale butik også spiller, nemlig som social institution: Når man ikke længere mødes nede i den lokale butik, så dør en del af byen.

Vi har hos Estate Concept valgt at dokumentere begivenheden med denne lille film om passionerede landsbyborgere i Jylland, ligesom vi har dokumenteret bestræbelserne blandt ikke mindre passionerede københavnere for at holde liv i den lokale Irma.

Det lykkedes ikke de mange passionerede ildsjæle at redde Irma, men begge er eksempler på den rolle, som den lokale butik også spiller, nemlig som social institution: Når man ikke længere mødes nede i den lokale butik, så dør en del af byen.

Derfor begræder vi Irmas død men kipper med flaget for Gesten og deres nye butik og glæder os over at kunne dele et eksempel på, hvorfor det i en mere og mere digitaliseret verden stadig er vigtigt med fysiske butikker.